Bilim & Mühendislik

İkinci Cinsiyet (2 Cilt) PDF indir

İkinci Cinsiyet (2 Cilt) PDF Oku indir, İkinci Cinsiyet (2 Cilt) kitabı 9786057685124 sayfadan oluşmakta ve Karton Kapak boyutundadır. İkinci Cinsiyet (2 Cilt) kitabının kapağı ise TÜRKÇE özelliğine sahiptir. 08.11.2023 dilinde yazılmış olan İkinci Cinsiyet (2 Cilt) kitabını Gülnur Acar Savran numarasıyla kontrolünü yapabilirsiniz. İkinci Cinsiyet (2 Cilt) kitabını PDF indir.

İkinci Cinsiyet (2 Cilt) PDF

“Kadın doğulmaz, kadın olunur”. Bu ünlü cümle, 1949 tarihli İkinci Cinsiyet’in odak noktasını oluşturur. Simone de Beauvoir böylece cinsiyet meselesini doğanın alanından çıkarıp kültürün ve tarihin alanına yerleştirirken, bir anlamda toplumsal cinsiyet tartışmasını da erkenden başlatmış olur. Bunu yaparken hem varoluşçuluk, fenomenoloji ve yapısalcı antropoloji gibi kendi çağdaşı olan düşünceleri hem de Hegel ve Marx gibi felsefe klasiklerini cinsiyet düzleminde yeniden okur.
Beauvoir’a göre kadın, kendine özgü bir durum aracılığıyla, tarih boyunca farklı koşullar altında yeniden üretilen Başkalık durumu aracılığıyla belirlenmiştir: Kadın ile erkek arasında eşitsizlik mevcuttur, kadın ikinci cinsiyettir ve hem bireysel hem de toplumsal bakımdan ezilmiştir. Bu durumun temelinde yatan öncesiz sonrasız kadınlık efsanesi, ataerkilliğin başlıca unsurlarındandır. Ataerkillik yalnızca kadını değil, erkeği de bu çerçevede üretir ve belirler. Öyleyse kadın ile erkek arasındaki eşitsiz ilişki kadının yahut erkeğin doğasından kaynaklanmaz. Kadın ve erkek, doğal yahut biyolojik belirlenimlerden ziyade tarihsel ve kültürel birer kurgudur. Bunun yanı sıra kadının ezilmişliği diğer ezilenlerin durumundan farklıdır. Kadınlar, aralarındaki farkları aşan ve kapsayan kadınlık durumunun bilinciyle hareket etmezler. Öncesiz sonrasız kadınlık efsanesinin etkisi altında kadın içkinliğe hapsolmuş, adeta içkinlikle özdeşleşmiştir. Bu kavramsal çerçeveden hareketle Beauvoir, kadının özgürlüğü, ev içi emek, annelik, evlilik kurumu, kadın bedeninin tahakküm altına alınması gibi, feminist düşüncenin güncel meselelerine dokunan bir çok konuyu tartışmaya açar. Son kertede kadın ve erkek kurgularının tarihin diyalektik hareketine tâbi olduğunu ve bu hareket içinde aşılıp yıkılacağını düşünür. Ama bunun olmazsa olmazı kadının etkili eylemidir. Kadının ve erkeğin özgürleşmesi Beauvoir düşüncesinde kadının dünya çapında eylemesiyle ve üretmesiyle olabilecekdür fakat.
1970’lerden beri Türkçe basımı bulunmayan İkinci Cinsiyet’i yeni çevirisiyle Türkiyeli okura sunuyor, feminizm tartışmalarına katkıda bulunmasını diliyoruz.

İkinci Cinsiyet (2 Cilt) Özeti

İkinci Cinsiyet (2 Cilt) Pdf Oku

İkinci Cinsiyet (2 Cilt) Pdf indir

pdf indirme butonu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu