Bilim & Mühendislik

Dil Nasıl Ortaya Çıktı – İnsanlık Tarihinin En Büyük İcadının Öyküsü PDF Oku indir

Dil Nasıl Ortaya Çıktı – İnsanlık Tarihinin En Büyük İcadının Öyküsü PDF oku indir, Daniel L. Everett tarafından kaleme alınan Dil Nasıl Ortaya Çıktı – İnsanlık Tarihinin En Büyük İcadının Öyküsü kitabı, 2. Hamur sayfadan bir araya gelmiştir. Babil Kitap değeri ile basılan Dil Nasıl Ortaya Çıktı – İnsanlık Tarihinin En Büyük İcadının Öyküsü kitabı 436 ebatında olup, 2024 Cemil Üzen tarafından yayınlanmıştır. Yazımızda Dil Nasıl Ortaya Çıktı – İnsanlık Tarihinin En Büyük İcadının Öyküsü pdf oku, Dil Nasıl Ortaya Çıktı – İnsanlık Tarihinin En Büyük İcadının Öyküsü PDF yandex, Dil Nasıl Ortaya Çıktı – İnsanlık Tarihinin En Büyük İcadının Öyküsü PDF Drive gibi indirme linklerini kullanabilirsiniz.

Dil Nasıl Ortaya Çıktı – İnsanlık Tarihinin En Büyük İcadının Öyküsü PDF Oku

İnsanın diğer türlere göre belirgin bir avantajı var: Birbirimizle konuşabilinmekte. Dil, dünya üzerindeki en gelişmiş iletişim şekili. Peki, bu muhteşem araca nasıl sahip olabildik? Amazon’daki saha incelemeleriyla öne çıkan dilbilimci Daniel L. Everett, bu büyük sorunun yanıtını arıyor. Hominidlerin ilk konuşma girişimlerinden şimdilerdeki mevcut yedi bini aşkın dile kadar uzanan kapsamlı bir evrimsel hikâye anlatıyor.
Fosil avcıları ve dilbilimciler bizi dilin kökenini anlamaya epeyce yaklaştırsa da Daniel Everett`in keşifleri, akademik çevrelerin çok ötesinde yankı uyandırmış ve çağdaş dilbilim dünyasını altüst etmiştir.  Everett, bu çalışmasında da dilbilim dünyasının yerleşik ilkelerine meydan okuyor ve dilin Sapiens’e özgü olmadığını ileri sürüyor. Dili biyolojik yapımız kadar kültürel öğelerle de ilişkilendiriyor ve dili anlamak için disiplinler arası bir yaklaşımın şart olduğunu savunuyor.
Everett`in kuramına göre ilk konuşan canlı, kültürel olarak icat edilen simgeler aracılığıyla sözcükleri görülmektediran Homo Erectus’tu. Bir yandan ilk bireylerin beyni büyüyor, diğer yandan jest ve tonlamaların kullanıldığı konuşma ortaya çıkmaktadu. Bu süreç 60.000 nesil boyunca sürdü.  Çağlar boyunca bu süredeki mühim değişimlerin ve gelişmelerin izini süren Everett, gırtlak ve diyaframdaki yüzden fazla solunum kasının kontrolünden dilin kullanımında ustalaşmaya kadar konuşmanın her bileşenini inceliyor. Konuya antropoloji, nörobilim ve arkeoloji gibi çeşitli disiplinlerden yaklaşarak türümüzün kültürel, fizyolojik ve nörolojik avantajlarını konu alıyor ve sosyal karmaşıklığın önemine gözleri üstüne topluyor. Dilin kültürel bir icat olduğunu savunan Everett, gramer ve hikâye anlatımı gibi unsurların dil için neden sanıldığı kadar kritik olmadığını da açıklıyor. 
Dil Nasıl Ortaya Çıktı, nihayetinde bireylerin salt iletişimden dile nasıl geçtiğine dair bildiklerimizi, bilmek istediklerimizi ve olabileceken asla bilemeyeceklerimizi açıklıyor. Everett, hemen hemen kırk yıllık saha çalışmasına dayanarak, Platon`dan Chomsky`ye birden fazla büyük düşünürün dil kuramlarına karşı çıkıyor. Bizi insan yapan şeyin ne olduğuna dair çiçeği burnunda bir bakış açısı sunuyor.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu