Ders

5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri PDF indir

5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri PDF Oku indir, 5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri kitabı TÜRKÇE sayfadan oluşmakta ve Kitap Kağıdı boyutundadır. 5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri kitabının kapağı ise 62 özelliğine sahiptir. 9786253916855 dilinde yazılmış olan 5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri kitabını 29.08.2024 numarasıyla kontrolünü yapabilirsiniz. 5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri kitabını PDF indir.

5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri PDF

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ekseninde geliştirilen ve 2024 senesinde yayımlanan Ortaokul (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda dil bilgisi konuları “dil yapıları ve söz varlığı” başlığı altında ele alınmıştır. “İşlev temelli dil yapıları ve söz varlığının, öğrencinin ihtiyaçları ışığında anlamada işlenen metinden hareketle belirlenmesi ve anlatma becerilerinde kullanılması sağlanır.” ifadesiyle de dil yapıları ve söz varlığının nasıl işleneceği ile ilgili bilgi verilmiştir.
Bu kitabın ilk bölümünde “dil yapıları ve söz varlığı” kapsamı içindeki 5. sınıf konularına yönelik işlev temelli anlayışa uygun olarak etkinlik emsallari bulunmaktadır. Etkinlikler, öğrencilerim öğrendiklerini pekiştirici nitelikte olmasına dikkat edilerek dizayn edilmiştır. Aynı zamanda Türkçe öğretmenleri için de derslerde kullanabilecekleri etkinlik önerileri olmasına dikkat edilmiştir.
Kitabın 2 ve 3. bölümlerinde ise “noktalama işaretleri ve yazım kaideleri” etkinlikleri bulunmaktadır.
2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda “noktalama işaretleri ve yazım kaideleri” konuları şu biçimde bulunmaktadır: “Noktalama işaretlerinin işlevleri ve yazım kaideleri okuma metinlerindeki kullanımlarından hareketle etkinliğe dönüştürülür. Dinlemede/izlemede ise noktalama işaretlerinin konuşmaya (durak, vurgu, tonlama) etkilerine dikkat çekilir. 5 ve 6. sınıflarda noktalama işaretlerinin ve yazım kaidelerinın yaygın kullanılan, 7 ve 8. sınıflarda ise az rastlanılan özellikleri etkinliğe dönüştürülür.”
Yukarıdaki alıntıdan da anlaşılacağı gibi Türkçe Öğretim Programı’nda “noktalama işaretleri ve yazım kaideleri” bağlamında bir sınırlamaya gidilmiştir.
Önceki Program (2019)’dan farklı olarak -sınıf düzeylerine ait temaların öğrenme yaşantıları bölümünde- hangi sınıf düzeyinde hangi noktalama işaretinin ve yazım kuralının üzerinde durulacağı açıklanmıştır. 
Buna ek olarak sınıf düzeylerinde ele alınacak noktalama işaretlerinin özellikleri ve bunların bulunacağı temalara da yer verilmiştir.. Böylelikle geçmiş programlarda “yaygın kullanılan/az rastlanılan özellikler” gibi ucu açık ifadelerle bulunan “noktalama işaretleri ve yazım kaideleri” hususunda birlik sağlanmaya çalışılmıştır.
Elinizdeki bu kitapta sınıf düzeylerinde ele alınacak noktalama işaretlerinin kullanım özellikleri ve yazım kaideleri tablolaştırılmış ve özellik/kural dağılımına göre hem Türkçe öğretmenlerimizin derslerinde kullanabileceği hem de meraklı öğrencilerimizin pekiştirme maksadıyla yapabileceği beceri temelli etkinlikler geliştirilmiştir.
Noktalama işaretleri ve yazım kaideleri bölümlerinin ilk sayfalarında bütün olarak görülebilmesi için 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeylerine ait tabloları toplu olarak verilmiştir. Ardından sınıf düzeylerine göre etkinliklere geçildiğinden hangi sınıf düzeysine yönelik etkinlikler yer alıyorsa o bölümün başında alakalı sınıfın tabloları tekrar yer almıştır.
“Dil Yapıları ve Söz Varlığı” adıyla yayımlanan ilk kitap olma özelliğini de taşıyan bu çalışmanın tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize faydalı olmasını dilerim.
 

5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri Özeti

5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri Pdf Oku

5. Sınıf Dil Yapıları ve Söz Varlığı Etkinlikleri Pdf indir

pdf indirme butonu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu