Sosyoloji

Sömürgecilik Üzerine Söylev PDF indir

Sömürgecilik Üzerine Söylev PDF Oku indir, Sömürgecilik Üzerine Söylev kitabı 11.10.2024 sayfadan oluşmakta ve 152 boyutundadır. Sömürgecilik Üzerine Söylev kitabının kapağı ise 9786256839977 özelliğine sahiptir. Güneş Ayas dilinde yazılmış olan Sömürgecilik Üzerine Söylev kitabını Güneş Ayas numarasıyla kontrolünü yapabilirsiniz. Sömürgecilik Üzerine Söylev kitabını PDF indir.

Sömürgecilik Üzerine Söylev PDF

“Fırtınayı duyuyorum. Bana ilerlemeden, ‘başarılanlardan’, tedavi edilen hastalıklardan, iyileştirilen yaşam standartlarından bahsediyorlar. Bense tüketilmiş, kültürleri ayaklar altında çiğnenmiş, kurumları yıkılmış, toprakları zapt edilmiş, dinleri darmadağın edilmiş, olağanüstü sanat eserleri yok edilmiş, müthiş imkânları ortadan kaldırılmış toplumları duyuyorum… bu politika Avrupa’nın kendi yıkımından başka bir şeye neden olmaz ve Avrupa eğer dikkat etmezse kendi etrafında yarattığı boşlukta telef olup gidecek.”
Aimé Césaire
 
Martinikli düşünür ve şair Aimé Césaire’nın yayına girdiği 1950’den ibu yana kült statüsü kazanmış Sömürgecilik Üzerine Söylev’i sömürgeciliğin ilerlemeye, kapitalizme ve Batı’nın medeniyet kavramına içkinliğini ifşa eden bir manifesto. Afrika ve Asya’daki sömürgeci idareler halen iktidardayken, milyonlar esaret altındayken yazılan bu metin iki yüzlü Avrupa hümanizminin cilasını kazırken gerçek bir evrensel hümanizmden hiç vazgeçmez. Şiddetin tarihine ve yarattığı sömürgeci-sömürgeleştirilen diyalektiğine getirdiği eleştiri Fanon’dan Said’e sayısız düşünürü etkilemiş, post-kolonyal kuramın temellerini atmıştır. Güneş Ayas’ın güncellediği sunuşu ve ek metinlerle genişlettiğimiz Sömürgecilik Üzerine Söylev yeniden alenileşen Batı küstahlığı ve emperyalist şiddetin bu karanlık günleri için zorunlu bir okuma teşkil ediyor.
 
“Sömürgeci güçler … git gide daha fazla ve daha tehlikeli bir biçimde medeniyetsizleştirmeye devam ediyorlar. Césaire’nın somutlaştırdığı öfkeli tutku ve ölçülü kültürel tepkinin birleşimi, bu kaos ve geçiş zamanında şüphesiz ki bizlere iyi gelecektir.”
Immanuel Wallerstein
 
“Yeni bir Avrupa evrenselciliğinin kendini örgütlediği ve ABD öncülüğündeki küreselleşmenin apaçık bir kaderi takip ettiği bu günlerde Aimé Césaire’nın Sömürgecilik Üzerine Söylev’inin bir kez daha okunması şarttır.”
Gayatri Chakravorty Spivak

Sömürgecilik Üzerine Söylev Özeti

Sömürgecilik Üzerine Söylev Pdf Oku

Sömürgecilik Üzerine Söylev Pdf indir

pdf indirme butonu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu