PDF Kitap

Amman / Şehirlerimiz 1 PDF indir

Amman / Şehirlerimiz 1 PDF Oku indir, Amman / Şehirlerimiz 1 kitabı TÜRKÇE sayfadan oluşmakta ve Kitap Kağıdı boyutundadır. Amman / Şehirlerimiz 1 kitabının kapağı ise 96 özelliğine sahiptir. 9786256506336 dilinde yazılmış olan Amman / Şehirlerimiz 1 kitabını 19.02.2024 numarasıyla kontrolünü yapabilirsiniz. Amman / Şehirlerimiz 1 kitabını PDF indir.

Amman / Şehirlerimiz 1 PDF

Ammân eski dünyanın merkezi Ortadoğu’nun, Mezopotamya’nın merkezinde yer almakta olup 9 bin yıllık geçmişe sahiptir. Asur, Babil, Fars, Grek, Nabatî, Roma, Bizans, Fars, Med, Mısır, Emevî, Abbâsî, Fatımî, Eyyubî, Memlük ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan şehir zengin bir kültür mirasına sahiptir. Ammân, Şam, Beyrut, Kudüs ile birlikte ekonomik, siyasal, sosyal ve daha bir çok açıdan bölgenin dört mühim şehrinden biridir. 
Modern Ammân için mühim dönüm noktalarından biri I. Dünya Savaşı’dır. Bu savaşta Osmanlı Devleti Ortadoğu bölgesinde bulunan topraklarını kaybetmiştir. Ürdün halkının bir kısmı Osmanlı’ya karşı ayaklanan isyancı Arapları desteklerken bir kısmı ise Osmanlı’nın yanında yer almıştır. Sonuçta Osmanlı 1918 senesinde şehirden çıkmak durumunda kalmış ve şehir İngilizlerin desteklediği Arap isyancıların kontrolüne geçmiştir. Böylelikle Yavuz Sultan Selim’in fethiyle başlayıp dört asır devam eden Osmanlı hâkimiyeti son bulmuştur. 

Ammân’ın Ürdün’ün kurucusu Emir Abdullah aracılığıyla devletin başkenti olarak seçilmesi şehrin günümüze kadar yaşadığı büyük değişim ve gelişimin başlangıcı oldu. İsraillilerin Filistinlilere karşı uyguladıkları baskı ve eziyetler ve 1948, 1967 ve 1973 senelerında yaşanan Arap-İsrail savaşlarından sonra Ürdün’e büyük miktarda mülteci ve göçmen akını gerçekleşti. Başkent Ammân bu göçlerden en fazla etkilenen şehirdi. Günümüzde Ürdün’ün nüfusunun 1/3’ünün Filistin asıllı olduğu bilinmektedir. Bunun da etkisiyle Ürdün zamanla “Vatanü’l Bedîl/İkinci Vatan” olarak anılır oldu. 

Zengin yer altı kaynaklarına özellikle de petrol rezervlerine sahip olmayan ülkede tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm ülkenin mühim gelir kaynakları arasında yer almaktadır. Ülke Ortadoğu yahut başka bir deyişle Bilâdüşşam bölgesinin merkezinde, stratejik bir bölgede yer almasının da etkisiyle ekonomisinin ve topraklarının boyutlarının aksine kuvvetli bir orduya sahiptir. Kuruluşundan ibu yana Batı yanlısı bir politika izleyen Ürdün, Körfez Savaşı dışında İngiltere ve ABD ile dostane ilişkilere sahip olmuştur. Bu çalışma ile okuyucular tarihleri ile ilgili bilgi sahibi olmakla kalmayacak bunun yanı sıra Ürdün ve Ammân’ın XX. yüzyılda çekişmeler ve savaşlarla anılan Ortadoğu coğrafyasındaki yerini ve küresel çaptaki önemini daha iyi anlayacaklardır.
 

Amman / Şehirlerimiz 1 Özeti

Amman / Şehirlerimiz 1 Pdf Oku

Amman / Şehirlerimiz 1 Pdf indir

pdf indirme butonu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu