PDF Kitap

Karakter Aşınması PDF Oku indir

Karakter Aşınması PDF oku indir, Barış Yıldırım tarafından kaleme alınan Karakter Aşınması kitabı, 2. Hamur sayfadan bir araya gelmiştir. Ayrıntı Yayınları değeri ile basılan Karakter Aşınması kitabı 13×20 ebatında olup, Türkçe Richard Sennett tarafından yayınlanmıştır. Yazımızda Karakter Aşınması pdf oku, Karakter Aşınması PDF yandex, Karakter Aşınması PDF Drive gibi indirme linklerini kullanabilirsiniz.

Karakter Aşınması PDF Oku

Yeni ekonomik düzenin büyülü sözcüğü “değişim”in doğası nedir; insanlara nasıl yansıyor? Her zaman kısa vadeye endeksli bir ekonomide kişi nasıl kalıcı değer ve hedeflere sahip olabilir? Her an parçalanan yahut sürekli olarak yeniden yapılanan kurumlarda, kişi kendi kimliğini ve yaşam öyküsünü nasıl oluşturabilir? Küreselleşme olgusunu makro düzeyde inceleyen bir çok kitap yayımlandığı halde, bu sürecin mikro düzeyi, insan kişiliği üzerindeki etkileri pek az incelendi. Richard Sennett, Karakter Aşınması’nda bunu yapıyor. Ona göre sermayenin, günümüz ekonomisinin bütün dünyaya yayılmış dalgalı denizlerinde “bi hayli hızlı kâr”ın dışında başka bir amacı yok; şirketlerini piyasadaki anlık değişimlere müdahale edecek biçimde esnekleştirip, yeniden yapılandırıyor. Kişilerden sürekli olarak kendisini yenilemesini, seyyar olmasını, risk almasını, rekabet becerisini geliştirerek yırtıcı bir karakter edinmesini, takım çalışmasında uyumlu olmasını bekliyor. Lakin eski kapitalizmin rutin ve monoton yapısına karşı savunulan bu politikaya yakında zamandan bakıldığı zaman, yalnızca eski iktidar yapılarının rengini değiştirdiği görülüyor. Çalışanlar için esnekliğin anlamı ise yaşam boyu iş güvencesinin yok olması; sürekli olarak iş ve şehir değiştirerek yön duygusunu yitirmek; kararlı işlerin yerini geçici projelere bırakması ve bir işten diğerine, dünden yarına sürüklenen yaşam parçacıklarından beslenen, yarışın körüklediği “güvensizlik” ve “kayıtsızlık” duygusu… Ve bir de karakter aşınması… Oysa insan kişiliği, duygusal tecrübelerimizin uzun vadeli olması ve başkalarıyla girdiğimiz ilişkilere yüklediğimiz etik değerler üzerinden gelişir. Karakter, içsel bütünlük, ilişkilerde karşılıklı bağlılık ve uzun vadeli bir hedef için çaba harcamak şekilinde kendini gösterir. Yeni kapitalizm ise güvenmeyi, bağlanmayı ve uzun vadeli planlar yapmayı kârlı bulmaz, reddeder. Sennett Karakter Aşınması’nda gelişmiş bilgisayarlarla üretilen ekmeğin değerinden fazla, ekmeği yiyenlerin yaşamına bakıyor ve soruyor: “Bu sistem insanın yaşamına değer ve anlam katıyor mu?” Ve ekliyor: “Değişim, kitlesel ayaklanmalarda değil, gereksinimlerini birbirleriyle paylaşan bireylerin içinde, toprakta yeşerir. İnsanları birbirleri için endişelanmaz hale getiren bir rejimin, meşruiyetini uzun süre koruyamayacağından eminim”.

“Sennett ikna edici bir biçimde, işçilerin git gide daha fazla yaşadığı güvensizliğin ahlaki bir kimliğin oluşmasını imkânsız kıldığını savunuyor… Karakter Aşınması keskin ampirik gözlemin ve yoğun etik tartışmaların müthiş bir sentezi”.
-Richard Rorty, Stanford Üniversitesi-

“Sennett’in, okurun içine işleyen çarpıcı kitabı esnek ve istikrarsız istihdama geçişi konu alıyor… Yazar, şirketlerin ambalajlarının şıklaşırken hainleşmesi meselesini değerlendirmemizi istiyor”.
-Robert M. Solow, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-

Sayfa Sayısı: 192

Baskı Yılı: 2016

Dili: Türkçe
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu