Tarih

Köl Tegin PDF indir

Köl Tegin PDF Oku indir, Köl Tegin kitabı TÜRKÇE sayfadan oluşmakta ve Kitap Kağıdı boyutundadır. Köl Tegin kitabının kapağı ise 336 özelliğine sahiptir. 9786256228122 dilinde yazılmış olan Köl Tegin kitabını 15.10.2024 numarasıyla kontrolünü yapabilirsiniz. Köl Tegin kitabını PDF indir.

Köl Tegin PDF

TÜRKLERİN YENİLMEZ SAVAŞÇISI: KÖL TEGİN
 
II. Köktürk Devleti’nin büyük askerî önderi ve Bilge Kağan’ın kardeşi Köl Tegin’in hikâyesi, Türk tarihinin en göz alıcı dönemlerinden birini göz önüne seriyor. Peki, Köl Tegin’in adı Çin ve Türk kaynaklarında nasıl anıldı? Onun kahramanlıkları ve askerî başarıları, Türk devletinin temellerini nasıl sağlamlaştırdı?
 
Adını Köl mü Kül mü okumalı? Bilge Kağan’dan başka ağabeyi veya kardeşi var mıydı? Hangi savaşlara katıldı? Savaşlardaki başarıları, adına dikilen yazıtta neden uzun uzun anlatıldı?
 
Devletin yasalarını ve geleneklerini temelinden sarsacak kadar mühim ihtilalde öfkesi Kapgan Kağan ile maiyetine mi yoksa ağabeyi Bilge Kağan’ın kaynatası Tonyukuk’a mıydı? 716’daki kanlı ihtilalde kimleri ortadan kaldırdı, kime neden dokunmadı? Bu ihtilalden öldüğü tarih olan 731’e kadar, hem Çin kayıtları hem de Türkçe kaynaklar neden ondan hiç söz etmedi?
 
Bilge Kağan, kendi kağanlığı zamanında kardeşi ile yaptığı işlerde neden suskun kaldı ve bu kanlı ihtilali tasvip etmemiş olabilir miydi? Ağabeyi Bilge Kağan ile Kapgan Kağan’ın kızı Xianli Bilge Prenses gerçekten evlilik arifesinde miydi ve prenses adına yazdırılan Çince yazıtı bizzat Köl Tegin mi kaleme aldı?
 
Bu ve benzeri onlarca sorunun yanıtını bulabileceğiniz elinizdeki bu kitabın amacı, Çin kayıtları ile başta Köl Tegin Yazıtı olmak üzere Türkçe belgelerden elde edilen bilgileri derlemek, yorumlamak ve Köl Tegin ile ilgili eksiksiz bir biyografi ortaya koyabilmektir.
 
Erhan Aydın bu kitabında Köl Tegin’in hayat hikâyesinin yanında, yazıtın bulunduğu alanda yapılan kazılar, kazılarda ele geçen buluntular, yazıtın Türk Dili yönünden değeri, yazıtla alakalı yapılan çalışmalar, yazıtın kelime dizini, Türk Runik harfli metni, Yeni Türk Harfleri’ne aktarımı ve bugünkü Türkçesini de vererek Köl Tegin ile alakalı bütüncül bir çalışmayı okuyucularla buluşturmaktadır.

Köl Tegin Özeti

Köl Tegin Pdf Oku

Köl Tegin Pdf indir

pdf indirme butonu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu