Tarih

Çağlar Boyu Kölelik PDF indir

Çağlar Boyu Kölelik PDF Oku indir, Çağlar Boyu Kölelik kitabı TÜRKÇE sayfadan oluşmakta ve Kitap Kağıdı boyutundadır. Çağlar Boyu Kölelik kitabının kapağı ise 300 özelliğine sahiptir. 9789755200217 dilinde yazılmış olan Çağlar Boyu Kölelik kitabını 11.11.2024 numarasıyla kontrolünü yapabilirsiniz. Çağlar Boyu Kölelik kitabını PDF indir.

Çağlar Boyu Kölelik PDF

‘Kö­le sa­de­ce efen­di­nin kö­le­si ol­mak­la kal­maz; ay­nı za­man­da tü­müy­le ona ait­tir de’
Aris­to­te­les
 
Es­ki Yu­nan­lı­la­rın do­ulos, Ro­ma­lı­la­rın ise ser­vus di­ye ad­lan­dır­dık­la­rı kö­le­ler, tüm an­tik de­vir bo­yun­ca öz­gür in­san gü­cü­nün ya­nın­da vaz­ge­çil­mez bir un­sur ola­rak yer al­mış­lar­dır. Kö­le­le­rin an­tik uy­gar­lı­ğa yap­tık­la­rı kat­kı­la­rı, gü­nü­müz­de­ki ma­ki­na­la­rın ya­şa­mı­mı­za yap­tık­la­rı kat­kı­lar­la kı­yas­la­mak müm­kün­dür; çün­kü an­tik de­vir­de kö­le de­mek, is­te­nil­di­ğin­de alı­nıp sa­tı­la­bi­len, öm­rü­nü tü­ke­tin­ce­ye ka­dar hiz­met eden ve iş­le­vi­ni ta­mam­la­yın­ca bir ke­na­ra atı­la­bi­len bir mal de­mek­ti. İn­sa­nın mal ola­rak alı­nıp sa­tıl­ma­sı, bir baş­ka de­yiş­le baş­ka­sı­na ait ol­ma­sı bu­gün için bi­ze ters ge­le­bi­lir; ama özel­lik­le Ro­ma­lı­lar “di­ğer ka­vim­le­rin kö­le ola­rak ya­ra­tıl­dık­la­rı­na” ko­lay­ca inan­mış­lar ve bu­nu sa­vun­muş­lar­dı. Ka­ba­ca “in­sa­nın yal­nız­ca baş­ka­sı­nın çı­ka­rı için ça­lış­ma­sı” di­ye ta­nım­la­ya­bi­le­ce­ği­miz kö­le­li­ğin ta­rih ön­ce­si de­vir­le­re ka­dar ge­ri­le­re gi­den bir geç­mi­şi ol­ma­lı­dır. Her­hal­de baş­lan­gıç­ta, top­rak ve hay­van­la­rın bü­yük kıs­mı­nı el­le­rin­de tu­tan ki­mi bi­rey, ka­bi­le veya ta­pı­nak­lar ken­di ola­nak­la­rı­nı aşan iş­le­ri gör­dür­mek üze­re ek bir iş­gü­cü­ne ih­ti­yaç duy­muş­lar ve bu uğur­da si­lâh, ya­sa, din ve ge­le­nek­le­ri bi­rer bas­kı un­su­ru ola­rak kul­lan­mış­lar­dı.
 
An­tik de­vir dü­şü­nür­le­ri­nin, kö­le­li­ğin ne ol­du­ğu so­ru­su­na aka­de­mik dü­zey­de ya­nıt ara­dık­la­rı­nı, ama kö­le­le­rin için­de bu­lun­duk­la­rı güç ko­şul­la­rı hiç tar­tış­ma­dık­la­rı­nı gör­mek şa­şır­tı­cı­dır. Üs­te­lik bir­çok dü­şü­nür, kö­le­li­ği meş­ru bir ze­mi­ne oturt­mak için ba­zı zor­la­ma­la­ra bi­le baş­vur­muş­tu. Ör­ne­ğin, Po­li­ti­ka ad­lı ese­rin­de kö­le-efen­di iliş­ki­le­ri­ni ele alan Aris­to­te­les (İ.Ö. 384-322), kö­le­li­ği zo­run­lu bir ku­rum ola­rak gör­dü­ğü gi­bi, kö­le­le­rin yal­nız­ca bi­rer “âlet” ol­duk­la­rı­nı ile­ri sür­mek­tey­di.
 
Ba­tı­lı araş­tır­ma­cı­la­rın, özel­lik­le son yıl­lar­da an­tik dev­rin si­ya­sal yö­nün­den fazla sos­yo-eko­no­mik ya­pı­sı­na iliş­kin ça­lış­ma­la­ra yö­nel­dik­le­ri göz­len­mek­te­dir. Ar­tık ta­rih araş­tır­ma­la­rı­nı “önem­li si­ya­sal olay­la­rı kro­no­lo­jik sı­ra için­de ar­dı ar­dı­na diz­mek” gi­bi gö­ren zih­ni­yet ter­ke­dil­miş, bu olay­la­rı ya­şa­yan in­sa­noğ­lu­nun gün­lük ya­şa­mı, dü­şün­ce­le­ri, so­run­la­rı ve inanç­la­rı üze­ri­ne eği­len araş­tır­ma tar­zı ön pla­na çık­mış­tır. Bu ne­den­le, an­tik top­lum nü­fu­su­nun ne­re­dey­se ya­rı­sı­nın kö­le ol­du­ğu bi­lin­di­ği­ne gö­re, kö­le­lik ku­ru­mu­nun na­sıl iş­le­di­ği­ni ve kö­le­le­rin sos­yal ve kül­tü­rel ya­şam­da al­dık­la­rı ro­lü bil­mek­si­zin sağ­lık­lı bir ilk­çağ ta­ri­hi yaz­mak ola­nak­sız­dır. Ger­çek­ten, kö­le gü­cü­ne da­ya­lı üre­tim bi­çi­mi­ni “ka­rak­te­ris­tik eko­no­mik ya­pı­lan­ma tür­le­rin­den bi­ri” ola­rak gö­ren Marx’dan bu ya­na çok sa­yı­da bi­lim ada­mı kö­le­lik so­ru­nu­na yö­nel­miş ve bu alan­da hay­li kap­sam­lı araş­tır­ma­lar ya­pıl­mış­tır. An­cak gün geç­tik­çe or­ta­ya çı­kan ye­ni ar­ke­olo­jik ve papy­ro­lo­jik bel­ge­ler, kö­le­lik so­ru­nu­na ye­ni bo­yut­lar ka­zan­dır­mak­ta ve bu ko­nu­da­ki tar­tış­ma­lar sü­re­ce­ğe ben­ze­mek­te­dir.
 
Son yıl­lar­da gö­rü­len umut ve­ri­ci kı­pır­dan­ma­la­ra rağ­men, ül­ke­miz­de an­tik uy­gar­lık­la­rı ay­dın­lat­ma­ğa yö­ne­lik ya­yın et­kin­lik­le­ri hay­li ye­ter­siz­dir. Kuş­ku­suz, üni­ver­si­te­le­ri­miz­de bu ko­nu­da de­ğer­li aka­de­mik ça­lış­ma­lar ya­pıl­mak­ta­dır; an­cak bu ko­nu­da bi­lim adam­la­rı­mı­za dü­şen di­ğer önem­li bir gö­rev de, geç­mi­şin kül­tür mi­ra­sı­nı ta­nı­tan ve in­sa­nı­mı­za ta­rih bi­lin­ci aşı­la­ya­cak tür­de, kit­le­le­re ses­le­nen, ko­lay an­la­şı­la­bi­le­cek ya­yın­lar yap­mak ve böy­le­ce an­tik uy­gar­lık­la­ra kar­şı var olan ya­ban­cı­laş­ma­yı or­ta­dan kal­dır­mak­tır. Unut­ma­ma­lı ki, ül­ke­miz­de­ki kül­tür ha­zi­ne­si­ni ko­ru­ma­nın yo­lu ya­sak­la­ma­lar­dan de­ğil, on­la­rı ta­nıt­mak­tan ve önem­le­ri­ni kav­rat­mak­tan ge­çer. İş­te bu­ra­da su­nu­lan araş­tır­ma­da, her dü­zey­den in­sa­na kö­le­ci Yu­nan ve Ro­ma top­lum­la­rı hak­kın­da ko­lay an­la­şı­la­bi­lir bir bil­gi de­me­ti sun­ma­yı amaç­la­dık. Bu amaç­la, aka­de­mik ol­mak­tan uzak­laş­ma pa­ha­sı­na, dip­not ver­mek­ten ka­çı­na­rak, ko­lay oku­na­bi­lir bir me­tin or­ta­ya koy­ma­ğa ça­lış­tık.
 
Bu araş­tır­ma­da, bü­yük bir kıs­mı he­nüz di­li­mi­ze çev­ril­me­miş 70 ka­dar an­tik de­vir ya­za­rın­dan, papy­rus­lar­dan ve ya­zıt­lar­dan ya­rar­lan­dık. Zo­run­lu ol­ma­dık­ça yo­rum yap­mak­tan ka­çı­na­rak, Yu­nan, Ro­ma ve Bi­zans top­lum­la­rın­da­ki kö­le­ci dü­ze­ni, bi­rer “efen­di” veya “kö­le” ola­rak biz­zat ya­şa­yan ya­zar­la­rı ko­nuş­tur­ma­ğa özen gös­ter­dik.

Çağlar Boyu Kölelik Özeti

Çağlar Boyu Kölelik Pdf Oku

Çağlar Boyu Kölelik Pdf indir

pdf indirme butonu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu