Ekonomi

Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi PDF indir

Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi PDF Oku indir, Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi kitabı 9786253922238 sayfadan oluşmakta ve Karton Kapak boyutundadır. Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi kitabının kapağı ise TÜRKÇE özelliğine sahiptir. 14.10.2024 dilinde yazılmış olan Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi kitabını Aslı Seda Kurt numarasıyla kontrolünü yapabilirsiniz. Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi kitabını PDF indir.

Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi PDF

Hollanda Hastalığı, bir ülke genelde doğal kaynak ihracatından kaynaklanan büyük bir finansal kaynak girişine tanık olduğunda, belirli bir ekonomik gelişmeyi açıklamak için kullanılan bir ifadedir. 1960’lı senelerda yaşanan Hollanda Hastalığı terimi, temelde reel döviz kuru değerlenmesinin ardından, o zamandaki doğal gaz keşiflerinin Hollanda ekonomisi üzerinde yarattığı yıpratıcı etkiyi açıklamaktadır. Hollanda hastalığı terimi, ekonomi literatüründe ilk kez 26 Kasım 1977 tarihinde “The Economist” dergisinde yayımlanan makalenin başlığı olarak kullanılmıştır.
 
Kitap, üç bölümden buluşmaktedir. Birinci bölümde, Hollanda Hastalığının tanımına, teorik görüşlere yer verilmiş ve literatür araştırması yapılmıştır. Hollanda Hastalığına karşı alınan önlemler ve sorunu yönetmek yönünden başarılı ve başarısız olan ülke emsallari incelenmiştir.
 
İkinci bölümde, petrolün keşfiyle birlikte Venezuela’nın tipik bir petro-devlete dönüşmesi ve petrol patlamalarının ülke ekonomisi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. 1983 senesinde petrol fiyat aralıklarının düşmesi sonrası Venezuela’da bir araya gelen kriz ortamı ve ardından ekonomik buhrandan kurtulmak için uygulanan neoliberal reformlar ile ilgili bilgi verilmiştir.
 
Üçüncü bölümde ise Başkan Chavez dönemi ve ardından petrol politikası ve petrolün Venezuela ekonomisi için önemine yer verilmiştir. Venezuela ekonomisine ait 2003-2023 dönemi makroekonomik verileri kullanılarak Hollanda Hastalığı olgusu değerlendirilmiştir. Araştırma neticesinde Venezuela ekonomisinde Hollanda Hastalığının varlığı tespit edilmiştir. Sonuç bölümünde, uzun soluklu zamanda Hollanda Hastalığından kurtulmak için alınabilecek önlemler ve tavsiyelerden bahsedilmiştir.

Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi Özeti

Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi Pdf Oku

Venezuela ve Petrol Hollanda Hastalığı ve Ötesi Pdf indir

pdf indirme butonu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu