Tarih

Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı PDF indir

Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı PDF Oku indir, Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı kitabı TÜRKÇE sayfadan oluşmakta ve Kitap Kağıdı boyutundadır. Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı kitabının kapağı ise 488 özelliğine sahiptir. 9786052604304 dilinde yazılmış olan Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı kitabını 15.10.2024 numarasıyla kontrolünü yapabilirsiniz. Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı kitabını PDF indir.

Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı PDF

Türkiye’de sağ ve sol belirgin olarak 1950’ler ardından oluştu. Bu oluşum süreci bunun yanı sıra “Soğuk Savaş”ın en etkili devam ettiği senelera denk geldi. 1980’e kadar sonraki 30 yıl boyunca da ülke siyaseti soğuk savaşın izlerini çok derinden hissetti.
Bu kitap Osmanlı’daki modernleşme ataklarından başlayarak ve esas olarak 1950’ler sonrası sağın ve solun oluşum süreçlerini incelikle konu alıyor. Aktörlerin ideolojik politik gelişim evrelerini, ayrışmaları, yeniden şekillenişleri analiz ediyor. Bu ilk oluşumların zirve noktası 1975-80 dönemidir. Bu dönem şimdiye kadarki gelişmeleri çok derinden etkilemesine rağmen daima gölgede bırakılan bir dönem oldu.
1975-1980 arası, toplumun her kesimini, coğrafyanın her köşesini kapsayan yaygın çatışma ortamı ile Türkiye için özel bir dönemdir. Bu çatışmalar son derece etkili sonuçlar da yaratmış, sağ cenahın muharip aktörünü dünyanın en kuvvetli, en kitlesel faşist hareketlerinden biri haline getirirken, sol cenahta da son derece kitlesel bir radikal silahlı sol hareket görülmektedirmıştır. Bu çatışma ortamının sonu ise, Türkiye’nin siyasi yaşamını kökten değiştiren, etkisi bugün bile derin biçimde hissedilen bir askeri darbe ile geldi.
Askeri darbenin etkileri öyle etkili oldu ki bütün dikkatler oraya odaklandı, onu görülmektediran ortamın kendisi ikinci plana düştü. Bugün bile bu hadiselerin ne olduğu, neyin ürünü olarak meydana geldiği, nasıl bir gelişim seyri izlediği vb. hususunda bir iki istisna dışında bir anlatım yer almıyor. Olayların değerlendirmesi hususunda da fikirler birbirinden radikal biçimde ayrışıyor. Kimileri bu hadiseleri anarşi ve terör olarak görmeye meyilli iken, kimilerine göre bunlar sağ-sol çatışmasıydı. Kimilerine göre ise o zamanda Türkiye’de bir iç savaş yaşandı.
Bu kitap bu senelerda Türkiye‘de bir iç savaş meydana geldiği tezini gerekçelendirmeye, aktörleri, nedenleri ve dinamikleri ile sürecin genel bir resmini çizmeye çalışıyor. Lakin bu iç savaşın, alışılmış emsallarin dışında “sivil” bir karakter taşıdığını ileri sürüyor ve bütün bunların gerisinde de iç politikanın soğuk savaşlaştırılmasının yattığını göstermeye çalışıyor.

Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı Özeti

Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı Pdf Oku

Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı Pdf indir

pdf indirme butonu

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu